Történet

A történet egy Mystic Falls nevű Virginiai kisvárosban játszódik, itt él öccsével és nagynénjével a 17 éves gimnazista lány Elena Gilbert, akinek élete teljesen megváltozott, miután szülei egy tragikus autóbalesetben életüket vesztették A Wickery hídon. Elena annak idején népszerű, vidám pom-pom lány volt, régi énjét napló írással próbálja “újraéleszteni”.

A lány életében ismét változás következik be amikor visszatér a városba a jóképű és titokzatos Stefan Salvatore, aki sötét titkot rejteget. Stefant, aki egyike a Mistyc Fallst alapító családok sarjainak, vonzza Elena mivel a lány elhunyt szerelme Katherine, tökéletes mása. Távolról figyeli, mígnem úgy dönt beiratkozik a gimnáziumba ahol a Gilbert lány és barátai tanulnak. Az első találkozás alkalmával egymásba szeretnek, de az idill nem tart sokáig ugyanis Stefan bátyja, a karizmatikus és rosszindulatú Damon szintén szemet vetett Elenára.

A cselekmény előrehaladtával fény derül a vámpírok, és más természetfeletti lények létezésére, így az alapító családok leszármazottjai, akik a várost különböző pozíciókból irányítják, nyomozni kezdenek. Damon feltűnésével egyidejűleg több “vadállat támadás” is történik. Stefan tudja jól, hogy bátyja ember vérrel táplálkozik, ezáltal erősebb nála, mégis megpróbálja csapdába ejteni, unokaöccse Zach segítségével, aki titokban Verbénát nevel otthonukban (ezzel a Tanács tagjait is ellátva). A vasfű ártalmas a vámpírokra, megégeti illetve gyengíti őket.

Elena legjobb barátnője Bonnie Bennett megtudja, hogy Salemi boszorkányok leszármazottja, így különleges képességekkel rendelkezik. Igyekszik barátai segítségére lenni a Stefan iránt érzett kezdeti ellenszenv dacára is. Stefan és Elena kapcsolata mondhatni tökéletes, annak ellenére is, hogy Damon is szereti a lányt. Később az idősebb Salvatore emberibb oldalát is megismerhetjük, aki bár mogorvának mutatja magát mégis törődik öccsével és Elenával. Miután a paranormális aktivitások megsokszorozódtak Mystic Falls területén, kiderül, hogy nem csak a Salvatore testvérek az egyetlenek, akik visszatértek: a háttérben egykori szerelmük Katherine Pierce mozgatja a szálakat, egy céllal: bosszút állni az egész városon és elpusztítani azt.

Az évadok során hőseinknek nem csak a Petrova hasonmással kell szembenézniük, több és gonoszabb természetfeletti lény támadja meg őket köztük az Ősi család egyik legelvetemültebb tagja. Vajon vissza tudják őket verni? A szerelmi háromszögből Elena ki tud lépni? és végre képes lesz dönteni a két testvér között?