Kezdőlap The Vampire Diaries A gyógyír

A gyógyír

Írta: drea

A halhatatlanságra és a vámpír létre létezik egy szer, ami megszünteti ezeket az állapotokat. Ez a gyógyír, amit még Qetsiyah hozott létre, hogy Silas árulását követően megbocsásson a férfinak. Ennek a szernek három verziója létezik, az első és eredeti, a Bonnie által az 1994-es börtönvilágban megtalált verzió és az 1903-as börtönvilágban lévő verzió, ami Kai halálával megszűnt létezni.

A gyógyírt még időszámításunk előtt az első boszorkányok egyike Qetsiyah hozta létre az akkori Görögország területén, miután szerelme Silas becsapván őt Amaranak adta a halhatatlanság elixírjét. A boszorkány elhitette, hogy Amara halott és felajánlotta a férfinak, hogy vegye be az általa kreált gyógyírt, hogy így ismét halandóvá váljon és együtt éljék maradék életüket boldogságban.

Silas ezt visszautasította, ezért Qetsiyah a dühtől fortyogva kiszárította és bebörtönözte, mellé temetve a gyógyírt.  A boszorkány remélvén, hogy Silast megtöri a tény, hogy egy örökkévalóságig be lesz börtönözve ezért majd visszamegy hozzá, létrehozott egy dimenziót a Másvilágot, ahol majd együtt élhetnek tovább haláluk után. Silas több mint 2000 évig volt sírjában a gyógyírrel együtt.

A Vámpírnaplók negyedik évadáig nem tesznek említést az elixírről. Az öt vadász egyikének megjelenése után árulja el Klaus, hogy ő és húga végig tudott a gyógyír létezéséről.

Az Ősiek vámpírrá válása után Rebekah Olaszországban találkozott Alexanderrel, aki az ötök vezetője volt. Alexander elárulta a lánynak, hogy tetoválásai egy különleges dologhoz vezetnek, a gyógyírhez. Az Ötöket azért hozták létre, hogy megtalálják Silast és kényszerítsék, hogy be vegye a gyógyírt, de ahhoz, hogy a Vadász jegy teljes térképpé formálódjon, természetfeletti lényekre is vadásztak. Alexander és a többi vadász felfedte kilétét és leszúrták az Ősi vámpírokat egy fehér tölgyből készült tőrrel, nem tudván, hogy egyikükre -Niklausra- ez nem hat, Klaus lemészárolta őket, ezzel elpusztítva az egyetlen térképet, ami elvezet Silas sírjához és a gyógyírhez.

Miután az újra alakult Ötök egyik tagja Connor Jordan Mystic Fallsba érkezik, hogy vámpírokra vadásszon, egyedül Jeremy Gilbert látja a tetoválásait, így ő potenciális vadásznak minősül. Klaus ezt kihasználva kényszeríti az ifjabb Gilbertet, hogy vámpírokat öljön, így minden egyes vámpír halálával egy újabb részlet jelenik meg a térképből. Habár testvérük Kol figyelmeztette az elixírt keresőket, hogy a gyógyír utáni kutakodással Silasra lelnek, ez senkit se érdekelt és nem hittek a legfiatalabb Mikaelsonnak. Jeremy azzal, hogy megölte Kolt, teljessé tette a térképet és a gyógyír megtalálására létrejött több csapat is, különböző indokokkal vezérelve. A gyógyírt végül Bonnie és Jeremy Silas sírjában meg is találta, azonban az hozzá volt nőve a legelső halhatatlanhoz. Katherine, hogy megszerezze a gyógyírt Jeremy vérével itatta meg Silast, aki így felébredt és elengedte az elixírt. A gyógyír ezzel a Petrova hasonmáshoz került, és jó ideig nála is maradt.

001. Shane

Atticus Shane professzor nem is igazán a gyógyírt kereste, hanem Silast akarta felébreszteni, mert azt hitte neki hatalma van visszahozni elhunyt feleségét és gyermekét. Ezért expressziós mágiát tanított az egyetlen élő boszorkánynak, hogy ki tudja nyitni Silas sírját, Bonnie Bennettnek, aki Qetsiyah leszármazottja. Shane elviszi magával Elenat, Bonniet, Damont, Jeremyt, Rebekaht és Stefant a Nova Scotia-i szigetre. Shane a szigeten, miután Silas megszállja, meghal.

002. Rebekah

Rebekah Mikaelsonnak azért kellett  a gyógyír, hogy saját magát tegye halandóvá. Stefan csatlakozik hozzá, azzal a szándékkal, hogy Elenanak adja az elixírt. Megszerzik a Silas felébresztéséhez szükséges egyik alap tárgyat, a sírkő egyik darabját. Ezután Rebekahék Shanekkel együtt indulnak a szigetre. Klaus megosztja húgával az információt, hogy a gyógyírből csak egy adag van, Rebekah ezért kitöri Stefan nyakát és egyedül kezdi keresni a kulcsot a halandósághoz. Végül Damon elárulja neki, hogy Katherine ellopta a gyógyírt és eltűnt vele. Később mindenki a Petrova lányt keresi, aki egy kis városban Willoughbyban táborozott le. Rebekah meg is találja Katherinet, aki átveri azzal, hogy egy hamis gyógyírt ad neki. Végül a fiola bátyjához Elijahoz kerül, aki bedől Silas illúziójának és a Rebekah alakját felvett halhatatlannak adja azt.

003. Klaus

Klaus a gyógyírt Elenanak szánja, hogy a lány segítségével újra képes legyen hibrideket teremteni. Miután megtudja, hogy Jeremy potenciális vadász, arra kényszeríti a fiút, hogy vámpírokra vadásszon, így felfedheti a térképet. Kol, amint rájön, hogy a csapat Silas feltámasztására készül, igyekszik keresztbe tenni nekik, míg végül Jeremy megöli, ezáltal teljessé tévén a térképet. Klaus öccse elvesztése miatt bosszút esküszik, és meg akarja ölni Elenat és Jaremyt is, amit végül Bonnie úgy akadályoz meg, hogy egy igézettel foglyul ejti Klaust a Gilbert ház nappalijában. Klaus a fogsága alatt rájön, hogy csak egy adag van a gyógyírből és ezt Caroline segítségével közli is Rebekhaval, akinek elárulja azt is, hogy húgának szánta a gyógyírt, bebiztosítva ezzel azt, hogy ha Rebekah találja meg a gyógyírt Bonniék nem tudják rajta használni.

004. Silas

Silas magának akarja a gyógyírt, hogy hosszú évezredek után végre megszabaduljon Qetsiyatól. Régi szerelme létrehozott egy dimenziót a Másvilágot, hogy Silas a gyógyír bevétele után is örökkön-örökké vele maradjon. Az első halhatatlan viszont rájött, hogy mi kell ennek a dimenziónak az elpusztításához. Miután felélesztették, felveszi Shane alakját és manipulálja Bonniet, hogy végrehajtsa az Expressziós Háromszög varázslatát. Ennek a varázslatnak a megvalósításához, 12 embert, 12 hibridet és 12 boszorkányt kell feláldozni. Shane (még önmagaként) előidézte a Tanács tagjainak halálát így Silas megkapta a 12 ember áldozatot. Ezután a professzor testét használva felkereste Klaust, akinek ajánlatot tett, hogy nem fogja senki használni rajta a gyógyírt, mert az Silasnak kell. Klaus rájővén, hogy az Expressziós Háromszöggel leomlik az, a Qetsiyah által létrehozott, az élők világától a Másvilágot elválasztó fal -ami a haláluk után oda került természetfeletti lényeket tartja vissza-, visszautasítja. Klaus végül lázadásuk miatt lemészárolja a 12 általa teremtett hibridet. Bonnie Silas befolyása alatt azt hiszi, visszahozhatja elhunyt szeretteit, ha végrehajtja a Expressziós Háromszög varázslatát. Végül a 12 boszorkány halálával létrejött a varázslat és sikerült lejjebb hozni a Falat.  Silasnak ezután már csak a gyógyírre volt szüksége, amit Klaus útján próbált elérni. A hibrid nem segít neki, így Silas egy olyan illúziót kelt benne, mintha egy fehér tölgy karót szúrt volna a szíve közelébe. A gyógyír végül a visszatért szellemek -köztük Alaric segítségével- Stefanékhoz kerül, akik Elenanak adják.

005. Katerina

Katherine a szabadságának zálogaként Klausnak akarja adni az elixírt. A Petrova hasonmás meg is találja a gyógyírt Silas sírjában, ahonnan ellopja azt, majd Elijahnak adja.

006. Salvatore testvérek

Damon és Stefan Elenan akarják használni a gyógyírt. Miután Elena elvesztette öccsét, kikapcsolja az emberségét és kezelhetetlen lesz. Ezt megakadályozandó a testvérek próbálják megtalálni Katherinet, hogy el vegyék tőle a fiolát.

Katherine a negyedik évad végén megtámadja Elenat, aki magánál hordja a gyógyírt, mert nem tudja mit kezdjen vele. Végül védekezésképp Elena lenyomja hasonmása torkán a fiolát, ezzel emberré téve őt és elszalasztva az utolsó esélyét, hogy ő maga változzon vissza. A gyógyír így Katherine vére lett.
Silas Nadia segítségével keresi az immáron ember Katherinet, hogy kiszívhassa belőle a gyógyírt. Végül a Salvatore házban menedéket kérő lányt meg is találja és sikerül kiszívnia a vérét. Ezután Silas vére lett a gyógyír.
Amara, akiről kiderül, hogy, nem is halt meg, belefáradt a 2000 éve tartó halhatatlanságába, így nyakon szúrja Silast és iszik a véréből. Arról nincs információ, hogy ezután Amara vére lett -e a gyógyír.
Bonnie az 1994-es börtönvilágban, ahhoz, hogy hazatérhessen Silas sírkövéhez megy ahol rájön, hogy ebben a dimenzióban létezik a gógyír, és még mindig Silasszal van eltemetve. Bonnie miután hazatér Damonnak adja a kis fiolát, aki Elenanak ajándékozza. Elena végül be is veszi és így visszaváltozik emberré. A gyógyír így Elena vére lesz.
Bonnie, hogy óvja magát a kikapcsolt emberségű Stefantól egy kevés vért vesz Elenatól, ami tartalmazza a gyógyírt.  Ezt adja be Stefannak, aki ezután jön rá milyen borzalmakat művelt.
Stefan összegyűjt egy keveset az elvesztett véréből és, hogy megakadályozza báttya önfeláldozását egy injekciós tű segítségével a vérébe juttatja a gyógyírt. A gyógyír így Damon vérébe kerül.
Klaus mielőtt feláldozza magát, biztosítja húgát arról, hogy meg fogja kapni a gyógyírt (vélhetőleg miután Damon leélte boldog emberi életét Elenaval) csak Mystic Fallsba kell mennie és ott Caroline Forbes oda adja neki. Egyenlőre nincs információ, hogy Rebekah élni fog -e ezzel a lehetőséggel a Legacies spin-offban
– Ha egy természetfeletti lény veszi be a gyógyírt újból emberré válik
– A gyógyír bevétele után, amíg az a szervezetben marad, a halandó normálisan öregszik
– Ha az nem marad szervezetben, a halandó minél előbb változott vámpírrá annál hamarabb öregszik.
– Aki bevette a gyógyírt, az többé nem változhat vámpírrá és nem gyógyítja a vámpír vér.
– A gyógyír bevétele után megszűnik a ráolvasás hatása.
– Ha egy hibrid veszi be a gyógyírt csak vérfarkas marad.